Dióhéjban a kosárlabda magyarországi történetéről

A kosárlabda egyike azon csapatsportoknak, amelyek évtizedek óta rendkívül népszerűnek számítanak Magyarországon. A sportág meghonosítása a Németországban (1912) személyes tapasztalatokat szerző Kuncze Géza tornatanár nevéhez köthető, és egészen a XX. század elejéig nyúlik vissza. Az első hazai kosárlabda szakosztályok (BSE, FTC, MTK) a ’20-as években alakultak meg. A legelső teljesen hivatalos kertek között zajló bajnokságot 1933-ban írták ki, amelyen kezdetben tíz hazai csapat vett részt.

Innentől kezdve a sportág egyre ismertebbé és népszerűbbé vált országszerte, amin sokat „dobott” az a tény is, hogy a magyar csapat részt vett az 1935-ös Európa-bajnokságon. A válogatott sikereinek megkoronázása az volt, amikor a Népstadionban megrendezett 1955-ös kontinensviadalon aranyérmet szerzett. A következő évtizedek folyamán a kosárlabda egy fikarcnyit sem veszített a népszerűségéből, és az internet rohamléptékű elterjedésének, valamint az online sportfogadás színrelépésének köszönhetően, manapság már hazánkban is napi szinten kötnek ezerszám fogadásokat a különböző eseményeire, mérkőzéseire a sportág rajongói.

Lords of Gravity – az akrobatikus kosárlabda hazai fenegyerekei

A Lords of Gravity egy öt fős akrobatikus kosárlabda csapat, amely 2012-ben alakult meg a Testnevelési Egyetemen. A csapatot, az akrobatikus elemekkel, labdazsonglőrködéssel, és az elképesztő mutatványokkal tarkított show-iknak köszönhetően túlzás nélkül világszerte ismerik. Az elmúlt néhány év folyamán, egyebek mellett felléptek már NBA mérkőzéseken, Forma 1-es futamokon, és a FIBA Európa Bajnokságon is; a YouTube csatornájuk jelenleg közel 100 ezer feliratkozóval rendelkezik, a Facebook oldaluknak pedig több, mint 160 ezer követője van. A Lords of Gravity nagyszerűsége abban – is – rejlik, hogy a látványos előadásaik révén mind hazai, mind nemzetközi szinten folyamatosan népszerűsítik a sportágat, és ezzel közvetett módon, jelentős mértékben hozzájárulnak a honi kosárlabdasport hírnevének öregbítéséhez.

Lords of GravityNéhány gondolat a legnépszerűbb hazai kosárlabda csapatokról

A magyar férfi kosárlabda bajnokság (NB I/A) mérkőzései övezi a legnagyobb érdeklődés hazánkban. Így nem meglepő módon az ebben a bajnokságban mostanság „vitézkedő” csapatoknak van igazán komoly szurkolótáboruk, és az NB I/A összecsapásaira adják le a legtöbb fogadást a kosárlabda esetében. Az alábbiakban a legnépszerűbb hazai klubok közül igyekszünk néhányat bemutatni pár mondat erejéig.

 • Atomerőmű SE

  Az 1979-ben, Pakson alapított Atomerőmű SE sportegyesület már kezdettől fogva rendelkezett kosárlabda szakosztállyal, amelynek az első osztályú bajnokságban szereplő csapata jelentős sikereket értek el az azóta eltelt évtizedek során. Az Atomerőmű SE négy ízben szerzett bajnoki címet, és szintén négyszer volt kupagyőztes.

 • Szolnoki Olaj KK

  A szolnoki klub kosárlabda szakosztálya 1959-ben alakult meg. Az elkövetkező évtizedek során az egyesület csapata összességében nyolc bajnoki címet gyűjtött be, és hét alkalommal volt kupagyőztes. 2012-ben, és 2014-ben részt vett az EuroCallange tornán, és mindkét alaklommal a 4. helyen végzett. A Szolnoki Olaj KK rendkívüli népszerűségnek örvend a városban élő sportrajongók körében, aminek köszönhetően szinte minden meccsük teltházas.

 • Alba Fehérvár

  A székesfehérvári Alba Fehérvár kosárlabdaklubot 1951-ben alapították meg. A csapat otthonául jelenleg az Alba Regia Sportcsarnok szolgál, amely nagyjából 3000 néző befogadására képes. Az Alba Fehérvár kifejezetten nagy népszerűségnek örvend az agglomerációban élők körében. Ami cseppet sem meglepő annak fényében, hogy ötszörös magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes, és egy alkalommal a Közép-európai Kosárlabda Ligában is sikerült diadalmaskodnia.

 • Zalakerámia-ZTE KK

  Zalaegerszegen a kosárlabda sportág a ’70-es években vált meghatározóvá, amit követően rohamléptékű fejlődésen ment keresztül. A város csapatának eddig négy alkalommal sikerül elhódítania a bajnoki címet, de emellett a gárda négyszer kupagyőztes is volt.

 • Falco KC Szombathely

  A minőségi kosárlabda alapjait az 1950-60 közötti években teremtették meg Szombathelyen. A város csapata első ízben 1989-ben jutott fel az élvonalban, ahol újoncként a 12. helyen zárt. Ezt követően egy alkalommal sikerül az első helyen végeznie (2007-2008), de többször volt ezüst, illetve bronzérmes is. Emellett az 1997-1998-as idényben Szuper Liga-győztes is volt.
Sportfogadás kosárlabdára a bet365 platformján

Bet365

Az online sportfogadás egyik „nagyágyújának” számító bet365 alternatív link sportág kínálata túlzás nélkül fantasztikusan mondható, és minden igényt lefed. Mivel a kosárlabda a legnépszerűbb sportágak közé tartozik az oldal felhasználóinak körében, ezért bőséges kínálat található a platform sportfogadási szekciójában a különböző bajnokságok, világversenyek eseményeiből, illetve mérkőzéseiből. A „pálmát” a nemzetközi tornák mellett az amerikai NBA viszi, amely mellett például az Euroliga, az Ausztrál NBL, a Francia Pro A liga, valamint a német, az olasz, a görög, a spanyol, a török bajnokság stb., és számos „egzotikus” ország bajnokságának mérkőzéseire is fogadhatnak a felhasználók. Az Odds-ok tekintetében úgyszintén igen nagy a választék, és ugyanez mondható el a fogadási opciókról, piacokról is, amelyek között például a hendikep típusú fogások is helyet kaptak.
Kosárlabda sportfogadás kínálat a Betfair oldalán

Betfair

A 2000-es évek derekán alapított, „sportfogadási tőzsdeként” működő Betfair kínálata a kosárlabda tekintetében kezdetben hagyott némi kívánnivalót maga után. Viszont azóta, hogy a vállalat 2016-ban egyesült a Paddy Power-rel, „helyre kerültek” a dolgok, ami a kosárlabdára történő fogadásokhoz kínálat események, és fogadási opciók esetében is érzékelhető. A fogadók számára nyújtott kínálatban – mint a legtöbb online fogadóirodák esetében – itt is az NBA mérkőzésein van a fő hangsúly. De számos egyéb liga fontosabb eseményire is izgalmas fogadásokat köthetnek a felhasználók. A felhozatalban egyebek mellett helyet kapott az Euroliga, az Ausztrál NBL, a francia, a német, a görög, és az olasz bajnokság is. A kínálatot a világversenyek, illetve a különböző nemzetközi tornák mérkőzései, és az olyan „egzotikus” ligák összecsapásai, mint például a Litván LKL színesítik. A Betfair kosárlabdához kínált Odds-ai kifejezetten jónak mondhatók, és piacok, fogadási opciók terén is hozza a szolgáltató a „kötelezőt”.
Az Unibet kínálata online kosárlabda fogadásokhoz

Unibet

Az Anders Ström által 1997-ben alapított Unibet egyike azon online szerencsejáték szolgáltatóknak, amelyek fokozott hangsúlyt fektetnek – promóciók, akciók, médiajelenlét révén – azon sportágakra, amelyek Európa-szerte a legnépszerűbbek. Az Unibet sportfogadás részlegében látható az éppen aktuális fogadások száma is, amely alapján kijelenthető, hogy a labdarúgás és a jéghoki mellett a kosárlabdára adják le napi szinten a legtöbb fogadást a felhasználók. Ami a felhozatalt illeti a rangos nemzetközi tornák és az NBA mellett, megtalálhatók benne a német, a görög, az olasz, a francia, a belga, és az ausztrál bajnokság különböző mérkőzései, amit a spanyol, a török, a lengyel, és a norvég bajnokság összecsapásai tesznek teljessé. Aki pedig „egzotikusabb ízekre” vágyik, próbára teheti a szerencséjét például a Fülöp-szigeteken megrendezett PBA liga sporteseményire fogadva is. Az Unibet által kínálat Odds-ok versenyképesek, és a fogadási opciók, piacok terén is megkapjuk azt, amit más nagyobb szolgáltatóknál.

open